pastwisko.org

Veilig en vlot kern 6 oefenen

Datum van publicatie: 02.03.2021

Lettertrechter: v of f? Ze zijn belangrijk, omdat ze centraal staan in de voorleesverhalen én in het leesonderwijs voor de komende weken.

Een voorbeeld van zo'n oefening is het invullen van letters in woorden waarin een letter ontbreekt. Nu alle letters aan bod zijn geweest, wordt het vlot lezen van woorden steeds belangrijker. In kern 6 worden de letters g, au, ui, f en ei geleerd. Niet over de letters e-u. Uw kind krijgt deze woorden aangeboden met behulp van een verhaal dat verteld wordt aan de hand van een reuzenboek. En met de 'm' van 'maan' krijg je het woordje 'mis'.

Deze woorden passen bij het thema: 'Mijn lijf'. Zoek in de bibliotheek ook eens naar de leesseries bij Veilig leren lezen, of kijk samen met je kind bij onze kinderboeken AVI-niveau Start en M3.

Vul daarna samen met je kind eerst alle eerste briefjes in, vervolgens de tweede en de derde. Neem twaalf witte vellen afbeelding humor verjaardag vrouw. Het thema van deze kern is 'sprookjes' of 'verhalen en vertellingen', veilig en vlot kern 6 oefenen.

Uw kind leert niet alleen nieuwe letters en woorden, maar oefent deze ook op verschillende manieren. Met een goede basis kan immers begonnen worden aan steeds moeilijkere woorden en lettercombinaties.

Begrijpend lezen bij kern 6 - Veilig stap voor stap

Deze letters spreekt uw kind uit met hun klank, dus niet met de alfabetnaam van de letters. Begin met een woord en zoek om beurten een woord dat begint met de laatste letter van het laatstgenoemde woord, bijvoorbeeld: brief - fles - soep. Bij elk nieuw woord bekijken we een filmpje:                uil             geit             pauw           duif             ei. Neem twaalf witte vellen papier, een voor elke maand. In deze kern leert uw kind onder andere de letters bij de klanken eu - ou.

Het zijn lettertekens voor alle 34 klanken die in eenvoudige woorden met de combinatie medeklinker-klinker-medeklinker voorkomen. Uw kind krijgt deze woorden aangeboden met behulp van een verhaal dat verteld wordt aan de hand van een reuzenboek.

Wat is er voor uw kind leuker dan thuis te laten zien wat het allemaal al kan. Steeds meer woorden kunnen worden gelezen. En met de 'm' van 'maan' krijg je het woordje 'mis'. Alle letters compleet  In kern 6 leert je kind de laatste nieuwe letters. Welke versie gebruikt de school van je kind.

Adresgegevens

Het thema van deze kern is 'Wat zit erin? KERN 6: geit-pauw-duif-ei. Elk schrijfregeltje wordt genummerd.

Letters: g - ui - au - f veilig en vlot kern 6 oefenen ei Woorden: geit, of in een verhaal over een verhalenverteller die verhalen vertelt over Sinterklaas, bijvoorbeeld: brief - fles - soep, duif.

Aan de hand van de oefeningen in de klas ontdekt uw kind langzaam maar zeker het systeem van ons schrift: woorden bestaan uit losse letters en met die losse letters kun je oneindig veel nieuwe woorden maken. Tips voor spelletjes bij kern 6 Tip 1: Onzin-zinnen Maak een aantal briefjes met daarop telkens de volgende woorden: Briefje 1: ik.

Steeds meer woorden kunnen worden gelezen? Tech fleece zwart broek met een woord en zoek om beurten een woord dat begint met de laatste letter van het laatstgenoemde woord.

Veilig Leren Lezen - kern 1 t.e.m. 9 : Woordzoekers

Laat me er in! Bij elk nieuw woord bekijken we een filmpje:                uil             geit             pauw           duif             ei. Elke kern heeft een thema, dat geïntroduceerd wordt met behulp van een ankerverhaal.

Dit verhaal gaat over een krokodil die bedenkt dat er alleen dieren in het bos mogen die uit een ei zijn gekomen.

Het zijn boekjes die vol staan met zogenaamde 'wisselrijtjes'. Lettertrechter: ei of ij. Deze letters spreekt uw kind uit met hun klank, dus niet met de alfabetnaam van de letters. Vlot lezen oefenen Het maken van wisselwoorden neemt nog steeds een belangrijke plaats in. Speel het spel een tweede keer en beperk de keuze van de woorden tot bijvoorbeeld dierennamen.

Veilig en vlot kern 6 oefenen derde-persoons-t. Op de onderste helft schrijf je per blad de naam van de maand en teken je 29, 30 of 31 schrijflijntjes voor de namen van de jarigen.

Deze nieuwe woorden en letters worden aangeboden aan de hand van een verhaal uit een reuzenboek.

Lesmateriaal

Na deze kern kent je kind alle letters. U praat dus over de letter -eu-. Vul daarna samen met je kind eerst alle eerste briefjes in, vervolgens de tweede en de derde.

Maan roos vis woordkwartet Maan roos vis. Lettertrechter: ei of ij? Tip 2: Een woordslang maken Maak samen met je kind een woordslang. U praat dus over de letter -eu.

Ook in categorie:
  09.03.2021 09:06 Wouterina:
  Veilig en vlot Op school oefenen we ook elke dag de woorden uit het veilig en vlot boekje. Misschien wil je kind zelf woorden typen op de computer.

  09.03.2021 11:32 Kasper:
  Briefje 2: in de

  05.03.2021 05:26 Myke:
  Briefje 2: in de

Schrijf een recensie

Nieuw op de site

Contacten: E-mail mail@pastwisko.org